2024.09.28. - IKO Kyokushinkaikan Union European Championship, Szeged

2024.09.28. ikoku eb

2024.09.28. ikoku eb
A siklósi kvalifikációs verseny után egy héttel újra versenyre indultunk, ezúttal Szegedre, egy kisebb világszervezet, az IKO Kyokushinkaikan Union Európa-bajnokságára, melyre 10 országból érkeztek versenyzők. A verseny U16, U18, U21 és felnőtt korosztályokban volt meghirdetve. A korábbi versenyektől eltérően itt nem a naptári év, hanem a betöltött életkor számított a korcsoportoknál, így például aki már betöltötte a verseny napja előtt a 16. évet, annak U18 korosztályban kellett versenyezni.

Versenyzőink eredményesen szerepeltek, 4-en 2 arany- és 2 ezüstérmet szereztek.

  1. helyezett:
  • Éles Léna U16 lány -65 kg
  • Kolláth-Pataki Gergely U16 fiú -70 kg
  1. helyezett:
  • Gergely Henrietta felnőtt női +70 kg
  • Lukács Kamilla U18 lány -55 kg

A verseny nagyon jó lehetőség volt a gyakorlásra, Heninek a közelgő U20-as Európa-bajnokság miatt, Léna, Kamilla és Gergő pedig jövőre már a juniorok között fog versenyezni ugyanebben a szabályrendszerben. De előtte természetesen a következő nagy esemény az októberi Európa-bajnokság, ahol Gergely Henrietta (U20), Lukács Kamilla (U16), Éles Léna (U16) és Zsin Zsombor (U20) fog képviselni minket.

Csapatunkból elsőként Lukács Kamilla lépett tatamira. Kami a mi szervezetünkben még idén ifjúságinak számít, itt viszont a juniorok között versenyzett. 8-as tábláról indulva első román ellenfelét magabiztosan, test KO-val búcsúztatta. Az elődöntőben ukrán ellenféllel szemben is nagy iramot diktált, két fejrúgással is pontot tudott szerezni, így egyértelműen jutott a döntőbe. A döntőben szintén egy román lány következett. Itt már kiegyenlítettebb volt a küzdelem első fele, de Kami erős ütései nem estek jól az ellenfélnek. Sajnos több nagy ívű áthúzott fejrúgása is volt a másiknak, amire intést nem kapott, de az egyikkel talált, így pontot kapott rá. A végén Kami már nem tudott egyenlíteni, hiába volt jobb és erősebb ellenfelénél. Versenyzőnk értékes ezüstérmet szerzett, ami bíztató a jövőre nézve.

Másodikként Kolláth-Pataki Gergely következett. Gergő első ukrán ellenfele sajnos nem jelent meg, de a következő küzdelemben az a fiú várt rá, akitől egy hete Siklósón, még testpajzsos rendszerben kikapott. Gergő kicsit lassan melegedett be a küzdelembe, de jól elhelyezett rúgásaival idő előtt, test KO-val fejezte be a küzdelmet. Itt sajnos versenyzőnk kézközépcsontja elrepedt, de így is vállalta a döntőt. A döntőben az előző ellenfél ikertestvére következett. Gergő láthatóan rosszabbul mozgott a tatamin kézsérülése miatt, de igyekezett tartani az iramot. A hajrában egy jól időzített fejrúgással pontot tudott szerezni, így ő lett a kategória bajnoka!

Éles Léna a kisebb nevezői létszám miatt nem a szokásos -60 kg-ban, hanem -65-ben versenyzett. Kategóriájában sajnos csak 4-en voltak, a versenyt pedig egyenes kieséses rendszerben rendezték, így két küzdelem várt rá. Első román ellenfelével szemben kiegyenlített küzdelmet vívott, de egy szép fejrúgással előnybe tudott kerülni, majd egy másodikkal le is zárta a küzdelmet. A döntőben egy erős debreceni versenyző volt az ellenfél, akivel Léna a súlycsoport különbségek miatt még nem találkozott. Az első menetben egy hajszállal az ellenfél akarata érvényesült jobban, versenyzőnk nem tudta kihasználni ügyes fejrúgásait. A hajrában Léna a darabszámot jól tudta növelni, így a bírók vegyesen döntöttek, piros és fehér zászló is a magasba lendült, többen pedig döntetlent ítéltek. A hosszabbítás hasonlóan telt, illetve a végeredmény is, de az újabb hosszabbítás előtt mérlegelésre került sor. Léna súlykülönbséggel győzött, így Ő lett a bajnok!

Gergely Henrietta előnyerőként várta a küzdelmeket. Első ellenfele egy sok év után visszatérő, eredményes versenyző volt. A 3 perc alatt végig Heni dominált, erős mellkas- és comb támadásokkal tudott területet nyerni. A küzdőidő végén egyértelmű bírói döntéssel jutott tovább. A döntőben egy többszörös Eb érmes rutinos versenyző következett, akivel versenyzőnk már többször megküzdött. Heni egyre szorosabb küzdelmeket vív vele, ám most pontatlanságok is előfordultak. Versenyzőnk magasabb ellenfelénél, de ezt most nem tudta kihasználni, illetve egy áll ütésért meg is intették. Heni sok mozgással igyekezett tartani a tempót, de egy könyék ütés felcsúszott, így a második intését is megkapta, ezzel a különbséggel már nem győzhetett. Értékes ezüstérmet szerzett.

Versenyzőink jól láthatóan sokat fejlődtek az elmúlt időszakban, mindenki tudott előre lépni, erőben és taktikában is.

A versenyen érdekesség volt, bár minket most nem érintett, hogy a megszokottól eltérően nem volt osztott harmadik hely, az elődöntők vesztesének a bronzéremért meg kellett küzdeni.

Gratulálunk tanítványainknak, büszkék vagyunk rátok! Folytatjuk a munkát, mindig kell fejlődni!

Nagy Nóra Bíborka 2. dan

Fotók: <<Ide kattints>>