2024.08.25-26. - Shihan Kenji Midori, a WKO elnökének szemináriuma Keszthelyen

2024.08.25 26. midori

2024.08.25 26. midori
2024. augusztus 25-26-án egy ritkaságszámba menő esemény zajlott Keszthelyen, ugyanis a WKO elnöke, Shihan Kenji Midori 8. Dan és négy kiváló japán karatemester kétnapos szemináriumot tartottak több, mint 500 résztvevő számára, akik 9 országból érkeztek. Midori Shihan mellett a delegációval érkezett a WKO főtitkára, Shihan Yasukazu Koi 6. Dan, Sensei Yuji Shimamoto 4. Dan kétszeres kumite világbajnok, Sensei Kembu Iriki 3. Dan kumite világbajnok, valamint Sensei Taishi Watanabe 4. Dan, kata világbajnok is, valamint pár ifjú japán tehetség. Egyesületünket Sensei Váczi Zoltán, Sensei Faragó Viktor, Senpai Kiskó Bernadett, Senpai Koncsik Péter, Senpai Gergely Henrietta, Senpai Kátay Bulcsú, Kőrösi Dániel, Éliás Ádám, Varga Péter, Sharabi Maya, Gál Gergely és jómagam képviseltük.

A szemináriumot megelőző nap szintén Keszthelyen MKKSZ bíróképzés is zajlott, ami utazás szempontjából könnyebbség volt. Senpai Koncsik Péter és felesége nagylelkű közreműködése segítségével pedig szállást is kaptunk a Keszthelyhez közeli Balatongyörökön a nyaralójukban, ezúton is nagy hálával tartozunk nekik! A bírói képzés után, illetve akik azon nem vettek részt, azalatt érkeztünk meg hozzájuk, és egy jó hangulatú vacsorával és balatoni fürdőzéssel alapoztuk meg a kétnapos szemináriumot.

Az első edzés 25-én vasárnap délelőtt 10 órakor kezdődött egy helyi iskola nagy tornatermében. Előzetes információk szerint mindenkinek 9:45-re már sorakozóban fudo dachiban kellett várni a japán delegációt. A sorakozókat minden esetben Shihan Kálóczi József vezényelte le. Amikor megérkeztek a japán mesterek, hangos Osu-val, illetve vastapssal köszöntöttük őket, közben a háttérben a Shinkyokushin indulózenéje ment, ennek a ritmusára ment a taps. Az első edzésre Kembu Iriki, illetve Taishi Watanabe Sensei még nem érkeztek meg, mivel ők más repülőgépjárattal jöttek. Midori Shihan, valamint Zsuga Shihan köszöntőt mondott, majd elkezdődött az edzés. Nagyiramú és nagymennyiségű japán systemmel kezdtünk, majd csoportbontás történt. A fekete övesek maradtak a tornateremben, nekik Midori Shihan folytatta az edzést, míg a színes övesek Sensei Yuji Shimatoto vezetésével kimentek a terem melletti focipályára. Az edzések témája mindkét csoportnál küzdő jellegű gyakorlatok voltak, amiket egyedül, majd párban lehetett gyakorolni. Az edzést közösen zártuk egy rövid kihonnal.

Az ebéd aznap egy kollégium étkezőjében zajlott, ahová előzetesen kellett jelentkezni, ha volt rá igény. A második edzés délután 3 órakor kezdődött, újfent közös kihonnal, majd újabb csoportbontás történt, de akkor a nagy melegre való tekintettel mindenki a teremben maradt, és egyszerre, vagy csak a fekete vagy a színes öves résztvevők edzettek. Erre az edzésre már Iriki és Watanabe Sensei is becsatlakoztak, illetve be is mutattak szintén pár küzdő jellegű gyakorlatot, ami a tréning nagyrészében a téma volt. Az utolsó fél órában viszont közösen elmentünk egy közeli focipályára, ahol a gyakorló karatésokról drónfotók, illetve drónvideók készültek. Ezen a rövid kültéri edzésen pedig sor került pár formagyakorlatra, illetve kihonra.

Az estét mi Kocsik Peti Senpaiék nyaralójában töltöttük, ahol ők finom vacsorával fogadtak minket, illetve átbeszéltük a nap élményeit és tanulságait.

Másnap reggel 9-kor volt az utolsó edzés, amit szintén közösen kihonnal kezdtünk, majd újból csoportbontás történt, és küzdő jellegű gyakorlatokat mutatott be Shimamoto, illetve Iriki Sensei. Majd ezután a katákon volt a hangsúly, ahol Watanabe Sensei vezetésével szintén csoportbontás volt, és a színes övesek pár Pinan Katát, a fekete övesek a Tsuki-No Katát, illetve a Saihát gyakorolták. Ezután 10x1 perc küzdelemmel folyattuk az edzést, majd pár rövid bemutató következett. Lehetősége volt a japán gyerek és ifjúsági versenyzőkkel küzdenie pár magyar fiatal versenyzőnek, tartalmas küzdelmeket láthattunk. Ezen kívül a két kumite világbajnok, Iriki, illetve Shimamoto Sensei is bemutattak egy magas szintű küzdelmet. Történt egy megható momentum is, egy látását 80%-ban elvesztett karatemester járta el tökéletesen a mozgásában komplex Seienchin Katát, ami mindannyiunkból elismerést váltott ki. Utolsó bemutatóként pedig Watanabe Sensei a legbonyolultabb Sushio Katát mutatta be, amivel bizonyította, hogy nem hiába világbajnok. Végezetül hosszas köszöntővel zárta Midori Shihan és Zsuga Shihan az edést, illetve az egész szemináriumot, megköszönve mindenki munkáját, valamint, hogy példátlan módon ennyien összejöhettünk és egy ilyen nagy kaliberű eseményre kerülhetett sor. A kétnapos szemináriumon az edzéseken kívül két másik fontos eseményre is sor került, egyrészt itt vehette át Shihan Rácz Csaba 5. Dan a Branch Chief-i státuszt igazoló diplomáját, illetve Sensei Brigitta Gustaityté 4. Dan a Karate Champion of Champions versenyen elért ezüstérmét. A program zárása pedig a közös fotózások voltak egyesületi szinten a meghívott japán mesterekkel.

Összességében tehát elmondható, hogy egy nagyon tartalmas és életre szóló kétnapos szemináriumon voltunk, örülök, hogy részt tudtunk rajta venni!

Dr. Novák T. Tamás 1. kyu

Fotók: <<Ide kattints>>