2023.05.13. – Diákolimpia döntő, Nyíradony

2023.05.13. diakol

2023.05.13. diakol
A két területi elődöntő után 392 versenyző 467 nevezésével került megrendezésre az idei tanév Diákolimpia döntője Nyíradonyban. A Budai Harcművész SE-t 29 fő versenyző és 3 bíró, Sensei Faragó Viktor, Senpai Kiskó Bernadett és Senpai Balázsi Levente képviselte az eseményen. Néhányan sérülés, illetve betegség miatt sajnos nem tudtak részt venni az eseményen. Egy nagyon hosszú és fárasztó nap után csapatunk 4 arany-, 3 ezüst- és 6 bronzérmet szerzett. Ifjúsági és junior korosztályokban a megmaradt kvalifikációs helyekért is folyt a harc a júniusi utánpótlás Európa-bajnokságra, ahová csapatunkból már 4-en bebiztosították a helyüket, de a többieknek most kellett kiharcolni a részvételt.

Aranyérmes, Diákolimpiai bajnok:

  • Nádasdi Dávid gyerek 1. fiú –36 kg
  • Ferenchalmy Félix gyerek 1. fiú +36 kg
  • Gulicska Bence junior fiú -75 kg, már korábban kvalifikációt szerzett az Európa-bajnokságra
  • Zsin Zsombor junior fiú +80 kg, már korábban kvalifikációt szerzett az Európa-bajnokságra

Ezüstérmes:

  • Spielmann Leó gyerek 2. -45 kg
  • Lukács Kamilla ifjúsági lány -55 kg, kvalifikált az Európa-bajnokságra
  • Kátay Bulcsú junior fiú -80 kg, már korábban kvalifikációt szerzett az Európa-bajnokságra

Bronzérmes:

  • Lukács Filip gyerek 2. fiú formagyakorlat
  • Bűdy Sándor ifjúsági fiú formagyakorlat, kvalifikált az Európa-bajnokságra
  • Zsin Zsófia serdülő lány -48 kg
  • Spanjevic Emma serdülő lány -48 kg
  • Raisz Attila ifjúsági fiú +75 kg
  • Radko Veronika junior lány -60 kg

4. helyezett:

  • Hua Ngoc Lan Nhi junior lány formagyakorlat, kvalifikált az Európa-bajnokságra

A csapat nagyrésze pénteken Debrecenbe utazott, hogy másnap ne kelljen túl korán elindulni a nyíradonyi sportcsarnokba. Miután elfoglaltuk a szállást, rövid átmozgató edzés után elvégeztük a regisztrációt, majd vacsorázni mentünk a belvárosba. A szállásra visszatérve megünnepeltük Zoli sensei szülinapját, majd mindenki korán pihenni ment.

Szombaton megnyitóval kezdődött a verseny, de előtte már formagyakorlat versenyzőink bemelegítettek. Megnyitót követően 6 tatamin indultak a formagyakorlatok, minden korosztály számára külön tatamin. 14 versenyzőnk volt érdekelt ebben a versenyszámban. Lukács Filip gyerek 2. korosztályban 18 fős mezőnyben szerzett értékes bronzérmet. Bűdy Sándor ifjúságiként az Európa-bajnoki kvalifikációt célozta meg, a répcelaki és mostani bronzérmével bebiztosította helyét a nemzeti csapatban, képviselheti Magyarországot az Eb-n!

Hua Ngoc Lan Nhi hosszú ideje sérüléssel bajlódik, így felkészülése nem volt tökéletes. Ennek ellenére szép versenyzéssel 4. helyezett lett a junior lányok között. A Diákolimpia érdekessége, hogy a junior korosztályból már kinőtt, de még középiskolai tanulmányokat folytató versenyzők is részt vehetnek rajta. Mivel Nikit egy idősebb versenyző is megelőzte, aki U20 korosztályban indulhat az Eb-n, így versenyzőnk is kvótát szerzett a júniusi kontinensviadalra.

Jakubovics Nikolettnek (gyerek 1.), Mihályi Tündének, Timár Alíznak (gyerek 2.) és Sánta Dánielnek ez volt a második országos versenye, mind a négyen győztes mérkőzéssel a legjobb 8-ban végeztek.

Bőzsöny Dorkának sokat javult a technikai pontossága, győztes mérkőzéssel Ő is a 8-ban végzett a serdülő lányok között.

Tatamira lépett még Eperjesi Dávid, Ferenczhalmy Félix (gyerek 1.), Domján-Herbat Levente (gyerek 2.), Juhász Levente, Spanjevic Dániel és Lukács Kamilla (ifjúsági).

A formagyakorlatok után egyből kezdődtek is a küzdelmek, ahol Raisz Attilának kiemelt jelentőségű volt a verseny. Az ifjúsági fiúk a Diákolimpia szabályrendszerétől (full kontakt) eltérő rendszerben küzdenek (folyamatos tejstpajzsos) az Európa-bajnokságon, így nekik külön kvalifikációt rendeztek, versenyzőnk mind a két szabályrendszerben megmérettette magát. Ez összesen 8 kemény küzdelmet jelentett számára (4-4 db a két szabályrendszerben). Attila technikailag sokat fejlődött az elmúlt időszakban, azonban a Covid alatti kihagyást még nem sikerült teljesen bepótolnia. Így kvalifikációt most nem szerzett, de jövőre másodévesként minden esélye meglesz rá, hogy válogatott legyen. Jó úton jár céljai elérésében, amit jól mutat, hogy a Diákolimpia szabályrendszerében, full kontakt küzdelemben értékes harmadik helyet szerzett.

Junior fiúk hozták a „szokásos” jó formát, a magyar mezőnyben magabiztosan küzdenek. Gulicska Bence, Kátay Bulcsú és Zsin Zsombor a répcelaki országos versenyen szereztek kvalifikációt az Európa-bajnokságra. Bence és Zsombor több wazarit is szerezve lettek bajnokok, Bulcsút csak a tavalyi junior Európa-bajnok tudta megállítani, ezüstérmes lett. 

A legkisebbek között, gyerek 1. fiú kategóriában majdnem elhoztuk az összes aranyat. A legkönnyebb súlycsoportban, az elődöntőn szerzett aranyérme után Sövér Levente sajnos betegség miatt nem tudott indulni. Ellenben Nádasdi Dávid és Ferenczhalmy Félix mind a ketten kategóriájuk bajnokai lettek. A fiúk tavaly is jól szerepeltek (akkor még azonos súlycsoportban), azóta sokat fejlődve, technikáikat pontosítva szerezték a pontokat.

Spielmann Leó (gyerek 2. -45 kg) második országos versenyén vett részt, de hamar ráérzett a pontszisztémás küzdelemre. Az elődöntőn első helyen végzett, így most is bíztunk a jó szereplésben. 3 győztes mérkőzés után csak a döntőben maradt alul, egyetlen ponttal. Leónak még tanulnia kell a szabályokat és a bírói ítéletek elfogadását, így később nem fog emiatt hátrányba kerülni. Mostani ezüstérme bíztató a jövőre nézve.

Valkovszki Máté (gyerek 2. -45 kg) a héten betegséggel bajlódott, így nem tudott 100%-osan felkészülni a versenyre, az első körben búcsúzott. Amikor fókuszáltan tud készülni, sokkal jobb eredményre is képes. Lesz még lehetősége megmutatni tudását!

Lukács Filip (gyerek 2. -35 kg) formagyakorlat 3. helyezése után küzdelemben is tatamira állt, ahol kevesebb a rutinja. Az elődöntőhöz képest sokat fejlődött, magabiztosabban állt ki, győztes mérkőzéssel a legjobb 8 között végzett.

Lukács Kamilla (ifjúsági -55 kg) szintén megcélozta az Eb-n való részvételt. Most körmérkőzésben 3 küzdelemre kellett készülnie, amiből kettőt magabiztosan megnyert. Visszatérő hibája miatt a döntőben alulmaradt, de kvalifikációja nem forgott veszélyben, második helyével indulási jogot szerzett a júniusi Európa-bajnokságra. Kami sokat erősödött az elmúlt időszakban, bízunk benne, a kontinensviadalon tudása legjavát fogja mutatni.

Domján-Herbat Réka (gyerek 1. -29 kg) és Lestál Emma (serdülő -58 kg) sajnos szerencsétlen helyzetbe került. Mind a két lányt úgy szólították a tatamira, hogy sem a védőfelszerelést felvenni, sem bemelegíteni nem tudtak előtte. Zoli sensei számtalanszor kérdezte az asztalszemélyzetet, akik téves információt adtak, így versenyzőink önhibájukon kívül nem tudtak ráhangolódni a küzdelemre. Réka nagyon figyelmes az edzéseken, idősebbekkel is bátran felveszi a harcot, folyamatosan fejlődik. Bíztatjuk Őt a további versenyzésre. Emmának ugyan kevés verseny van a háta mögött, de jó érzéke van a küzdelemhez. Alázatos munkával sok sikerben lehet még része a jövőben.

Spanjevic Emma (serdülő -48 kg) harcos küzdelmet bemutatva győzött első ellenfelével szemben. Második küzdelmében is folytatta korábbi taktikáját, folyamatosan ment előre. Kiélezett küzdelemben a hosszabbításban ellenfelének hosszabb, látványosabb technikái voltak, így őt hozták ki győztesnek a bírók. Versenyzőnk harmadik helyen végzett.

Zsin Zsófiának (serdülő -48 kg) első körben erős ellenfelet sikerült felülmúlnia nagyon harcos és határozott küzdelemmel. Második körben, barna öves, rutinos ellenféllel szemben Zsófi olyan küzdelmet mutatott be, amilyet talán még nem is láthattunk tőle. Végig hajtotta ellenfelét, hosszú kombinációkkal, erős technikákkal folyamatosan ment előre. Meg is nyerte volna a küzdelmet, ám egy szabálytalan, kontrollálatlan fejrúgást az ellenfélnek 3 bíró szabályosnak ítélt, így pontot is kapott rá. Versenyzőnk már nem tudta megfordítani a küzdelmet, Ő is bronzérmesként zárta a versenyt. Zsófi ha ilyen attitűddel fog edzeni, a jövőben még sikeresebb lehet.

Bánky Liliána (junior -50 kg) szintén az Európa-bajnoki részvételért szállt harcba. A februári répcelaki Országos Bajnokságon sokkal rutinosabb ellenfelekkel is felvette a versenyt, így bíztunk benne, most meg tudja lepni őket. Első ellenfele tavaly ifjúsági Európa-bajnok volt, de versenyzőnk kiegyenlített küzdelmet vívott vele. Fejrúgással pontot is tudott szerezni, ám előnyét nem sokáig tudta megtartani, ellenfele is pontot szerzett egy fejrúgással. Lili nagyon határozott küzdelmet mutatott be, így az első küzdőidő végén két bíró ki is hozta győztesnek. Egy bíró ellenfelét látta jobbnak, ketten döntetlent ítéltek, hosszabbítás következett. A hosszabbításra versenyzőnk jobban elfáradt, ellenfele több és hatékonyabb technikát tudott végrehajtani, a bírók jogosan emelték az Ő zászlóját a magasba. Véleményem szerint az előző Diákolimpia Döntő óta Lili hatalmas fejlődésen ment keresztül. Sok edzésen vesz részt, ahol nagyon figyelmesen gyakorol. -50 kg-ban sajnos nem sikerült kvalifikációt szereznie, de lehetőséget kap -55 kg-ban képviselni Magyarországot, ahol nem töltötték fel az összes kvalifikációs helyet a magyar versenyzők. Biztos vagyok benne, mindent meg fog tenni a sikerért.

Radko Veronika egy éve Ukrajnából érkezett hozzánk, ahol belekóstolt a taekwondo-ba és a kyokushin karatéba is. Nálunk kitartóan edz és a versenyzésben is kipróbálta magát. Most 4 rutinos versenyzővel kellett megküzdenie junior -60 kg-ban, akik még nagy falatnak bizonyultak, de versenyzőnk keményen állta a sarat és sok tapasztalatot szerzett.

Tatamira lépett még Semsey Marcell (serdülő -60 kg), Bőzsöny Dorka (serdülő -48 kg) és Jeles Csanád (ifjúsági -65 kg).

Gratulálunk minden versenyzőnknek!

Fotók: <<Ide kattints>>

We use cookies
Weboldalunkon sütiket használunk. Ezek egy része elengedhetetlen az oldal működéséhez, míg mások segítenek nekünk ezen az oldalon és a felhasználói élményen (nyomkövető sütik). Ön eldöntheti, hogy engedélyezi -e a cookie -kat vagy sem. Kérjük, vegye figyelembe, hogy ha elutasítja őket, előfordulhat, hogy nem tudja használni a webhely összes funkcióját.